News & Art Fairs

Tincuta Marin / Reportaj România, te iubesc

Un interviu de Paul Angelescu & Robert Hoara

Facem o incursiune în lumea artei și mergem la Cluj, una dintre cele mai renumite școli de pictură pe tot globul.

O cunoaștem pe Tincuța Marin, un artist la început de drum, dar care la 25 de ani a reușit deja să expună în străinătate și să atragă atenția criticilor de artă. Profesorii spun că se va impune în curând și peste hotare, cu o temă dificilă: frumusețea urâtului.

Mergem pe un hol întunecat într-o fostă hală industrială din Cluj și intrăm într-o lume plină de culori vii, vesele, puternice. Atent amestecate și alăturate, au o textură și o profunzime aparte.

La doar 25 de ani, Tincuța a expus în România, la galeria Plan B, unde s-a lansat și Adrian Ghenie. A fost premiată de Institutul Francez, este bursieră a Casei Regale, iar lucrările sale au ajuns și într-o galarie cunoscută din Roma. Personajul principal al tablourilor este Big Foot, o creatură mare, țepoasă și galbenă, care călătorește într-o lume fantastică.

Tincuța a absolvit Universitatea de Arte de la Cluj sub îndrumarea profesorului Ioan Sbârciu, cel care a i-a crescut pe Adrian Ghenie, Victor Man, Șerban Savu ,Marius Bercea și mulți alții. Pictori consacrați la nivel internațional, care au bătătorit calea generațiilor următoare și au atras atenția lumii întregi asupra școlii de la Cluj, devenită, între timp, un fenomen global.

Reporter: „Va reuși să se impună și la nivel internațional?”

Ioan Sbârciu, pictor: „Categoric, da. Nu se pune problema că va reuși să se impună, poate prea repede.”

Lucrările ei au atras deja atenția specialiștilor internaționali. Maria Rus Bojan locuiește la Amsterdam și este expert în artă contemporană din Europa de Est. Oferă consultanță colecționarilor de pe tot globul.

Maria Rus Bojan, critic de artă: „Face referire la desene animate sau la poveștile ilustrate, însă cu un twist foarte dark. Nu știu de unde vine sobrietatea în pictura ei, dar alternanța între culorile foarte puternice și acei monștri care apar, sunt niște lupte care se dau în pictura ei. Se luptă cu proprii ei demoni.”

Mintea și talentul acestei tinere gingașe și sfioase au creat o lume imaginară cu demoni ,monștri și creaturi grotești, în contrast total cu culorile vii în care sunt pictați.

Tincuța caută să arate frumusețea urâtului. Pe pânzele ei personajele se războiesc, sunt judecate și se autopedepsesc. Se duce o luptă între bine și rău.

Tincuța Marin: „Da, e o luptă între bine și rău. Cam așa se întâmplă și în realitate.”

Ioan Sbârciu, pictor: „Are o lumină în culoare, așa, simțită. Totul e să se manifeste în continuare, așa, liber. Este foarte expresivă, este de mare forță. Nu știu cât poate să și le explice în momentul ăsta. Nu poate sau nu vrea sau poate nu este încă pregătită să își divulge secretele, lucrează instinctiv.”

Tincuța Marin: „Când mă apuc și lucrez, chestiile astea, monștri ăștia pe care îi fac, vin de la sine.”

Citește tot interviul…