Iosif Kiraly & Doru Tulcan RECORDING TRACES

  • RECORDING TRACES
RECORDING TRACES

Info

Curator: Ruxandra Demetrescu

Expoziția ce-i reunește în spațiile Galeriei Jecza pe Iosif Kiràly și Doru Tulcan stă în egală măsură sub semnul recuperării și al unei revizitări critice. Este recuperată activitatea lor artistică dintr-un interval cronologic ce stă, la rândul său, sub semnul istoriei recente: anii 1970 și 1980 (cu câteva prelungiri semnificative de la începutul anilor 1990). Sunt prezentate fotografii care au avut, în epocă, rolul de documentare a experimentelor artistice realizate de cele mai multe ori în spații neconvenționale: „acțiuni“, instalații, performance-uri.

Astfel, fotografia a fost mijlocul privilegiat de „înregistrare a urmelor“, devenind, ulterior, un instrument eficace de a crea „straturile memoriei“. Revizitarea critică constă în dialogul creat cu bună știință între imaginea-document de laborator (fotografii de dimensiuni mai degrabă mici, uneori afectate de trecerea timpului, instalate în grupaje tematice și cronologice) și imaginea de mari dimensiuni, înrămată, consacrată ca obiect artistic, ce domină acum firesc spațiul expozițional.

Mărturiile fotografice predominante în expoziție reprezintă, în cele din urmă, un mijloc de activare a memoriei acelor experimente artistice frenetice, profund înnoitoare și inevitabil marginalizate. Scopul lor este, așa cum afirma odinioară Georges Bataille, de a provoca neliniștea și nu delectarea spectatorului; căci substanța lor este cea a unei imagini critice, așa cum o definea Didi-Huberman: o imagine ce critică felul nostru de a vedea, pentru ca, atunci când ne privește, să ne determine sa o vedem cu adevărat.

Doru Tulcan(1943, Cladova, România) este artist vizual și membru co-fondator al grupului timisorean Sigma, activ în perioada 1969 – 1978. Grupul a produs o schimbare majoră în mediul artistic, deoarece a încurajat proiectele colaborative și interdisciplinaritatea (artiștii au integrat matematica, bionica, cibernetica şi arhitectura în artele vizuale). Fotografiile, desenele, obiectele și instalatiile realizate de Doru Tulcan în perioada Sigma explorează reprezentări ale corpului și au fost realizate în urma unor acțiuni experimentale. În anii ‘80 și ’90 artistul a continuat să experimenteze, desi și-a îndreptat atenția în special pe pictură. A avut multe expoziții personale și de grup în Timișoara, București și în străinătate.

Iosif Kiràly (1957, Reșița, România) este un artist și arhitect stabilit în București. Lucrările lui investighează relația dintre percepție, timp și memorie. În anii '70 a studiat în Timișoara la singura școală de artă de influență Bauhaus, unde a lucrat cu artistul Doru Tulcan și grupul Sigma. A absolvit arhitectura în București, iar în anii '80 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mișcare artistică alternativă generată de grupul Fluxus. Din 1991 este membru al grupului subREAL. Din 2007 coordonează RO-Archive, un proiect documentar ce urmărește tranziția din spațiul urban în România post-decembristă. Are o amplă activitate expozițională și a participat la numeroase bienale internaționale. Este professor co-fondator al Departamentului de Foto –video din cadrul Universității Naționale de Arte București (1995).

Links

Share

Facebook

Twitter